Aká je najlepšia voda na kávu? Poznáme odpoveď

Pridané 16.9.2020 08:37:44

Väčšina kávičkárov precízne vyberá kvalitnú, dobre upraženú kávu, aby dosiahli vytúženú vôňu a chuť. Pritom však zabúda na druhú, veľmi dôležitú ingredienciu. Vodu. Tá dokáže skaziť vôňu, chuť, ale aj vzhľad. Pozrime sa preto, ktorá aká je najlepšia voda na kávu.

Aká je najlepšia voda na kávu? Poznáme odpoveď

Začnime opakovaním učiva zo základnej školy. Voda je normálnej teploty a tlaku bezfarebná, číra kvapalina bez zápachu a chuti. Takýto štandard spĺňa iba destilovaná voda. Všetka ostatná voda, či už ide o dažďovú, studničnú alebo tú z vodovodu má určitú chuť a zápach (alebo vôňu, záleží na vás).

Je to spôsobené tým, že zrážková voda už vo vzduchu na seba viaže rôzne častice a tým sa obohacuje o rôzne látky. Ešte intenzívnejší je tento proces v prípade, že zrážková voda vsakuje do pôdy. Cestou do podzemných vôd cez podložie viaže na seba rôzne minerály, ktoré jej dodávajú chuť a takpovediac menia aj niektoré jej vlastnosti.

V prípade, že je voda upravovaná chlórom, dostáva ešte výraznejšiu chuť a vôňu. Samozrejme nie vždy je to pozitívny jav.

Akú používate vodu na kávu?

Väčšina milovníkov kávy zalieva svoj obľúbený horúci nápoj vodou z vodovodu. Táto voľba je pochopiteľná, ale nie celkom správna. Voda z vodovodu je zvyčajne tvrdá a obsahuje chlór. Tvrdá voda zanáša rýchlovarnú konvicu, koťogo alebo kávovar. Všetky tieto spotrebiče je potom nutné pravidelne čistiť od vodného kameňa. Chlór síce zabíja baktérie, no zároveň výrazne mení chuť a vôňu vody. Krátkym zhoratim sa z vody nedostane.

Iní siahajú po filtrovanej vode z Brity. Takto upravená voda do kávovaru môže chuť a vôňu kávy výrazne zvýšiť. Ide však o pomerne nešikovné a neekonomické riešenie. Vodu do filtračnej nádoby treba neustále doplňovať, čakať, kým sa prefiltruje potrebné množstvo vody a hlavne kupovať nové a nové filtre.

Poslednou kapitolou samou o sebe je používanie balenej vody. Tá síce dobre poslúži ako voda na espresso alebo iný druh kávy, no opäť ide o neekologické a neekonomické riešenie, ktoré je možné používať iba v domácnostiach. Kaviarne a reštaurácie by na nosenie balenej vody potrebovali zvlášť zamestnanca.

najlepšia voda na kávu

Aká je teda najlepšia voda na kávu?

Podľa odborníkov by najlepšia voda na kávu mala mať nasledujúce hodnoty

  • TDS: 120 - 150 mg/l (ppm) obsah minerálnych látok rozpustených vo vode
  • pH - 7

Voda čisto bez minerálnych látok je nežiaduca, pretože niektoré rozpustné látky pomáhajú zvýšiť intenzitu chuti kávy. Len pre porovnanie, minerálna voda má priemerne TDS 2500 mg/l, kým dojčenská voda zhruba 130 mg/l.

Ako však dosiahnuť najlepšiu vodu na kávu bez toho, aby ste museli nosiť ťažké baly balenej vody domov alebo do prevádzky? Jednoducho. Stačí používať filtračné zariadenie na báze reverznej osmózy od spoločnosti Aqua via. Tie dokážu "obyčajnú" vodu z vodovodu vyčistiť a zbaviť všetkých škodlivých látok, ktoré by kazili vôňu a chuť kávy.

Následne takto vyčistenú vodu spätne mineralizujú použitím prírodného alpského dolomitu. Voda zostáva mäkká, takže nepoškodzuje elektronické zariadenia, no zároveň sa zlepšujú aj jej chuťové vlastnosti.

Kávu s takto filtrovanou vodou si rýchlo zamilujete, že už nebudete chcieť inú. Neveríte? Zastavte sa na kávu v našej kancelárii a presvedčte sa na vlastnej koži. Tešíme sa na vašu návštevu.

 

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Objednať